Skip to content →

Veckans musik – Vecka 7 – 2015

Vecka 7.

Ännu en vecka, ännu mer musik. Veckans musik i urval innefattar 3 artister:

Det vackra livet, School ’94 och Beak>


det_vackra_livet

Det vackra livet

Genres: Electronic, synth pop, pop
Land: Sverige
Liknande artister: Skansros, Syket, Farväl till ungdomen, Det stora monstret

Länkar:

Det vackra livet är jag trött på att försöka beskriva. Upplev dem nedan.

Kristallen

Prärie av ljus


school94_3

School ’94

Genres: Indie, pop, punk, dream pop, lo-fi
Land: Sverige
Liknande artister: Makthaverskan, The Sun Days, Westkust, Alice B

Länkar:

School ’94 är ett av de band som företräder en ny stil av poppig punk som fått stark tillväxt på svenska musikscenen på senare år.

Med kopplingar till band som Makthaverskan och Westkust så är det inte svårt att se liknelser. Inte lika drömlikt och ständigt kolliderande som Westkust men inte heller samma självsäkra hårdhet och pondus man återfinner hos Makthaverskan. School ’94 är inget mellanting av de två heller utan ett, nästan eklektiskt, utstuderat recept som hämtar inspiration från den nya musikrörelsen de är med och definierar.

Jag vill egentligen inte dra liknelsen men sången framkallar samma sköra ängslighet, desperation och längtan som Alice B. Förtrollande, lättsamma gitarrplock och slingor som kan härledas till Johnny Marr och The Smiths.

Den svenska punkscenen har varit med om en omvälvande förändring under sena 00-talet. I takt med att punkbanden blev mer poppiga och popbanden mer punkiga skapas en ny form av pop punk med artister som Vånna Inget, Masshysteri och Västerbron i ena hörnet och Makthaverskan, The Sun Days och framförallt School ’94 i det andra.

Om vi kommer se framtida band som ytterligare suddar ut avståndet mellan dessa band återstår att se. Ingen omöjlighet – snarare tvärtom.

SoLong

Like you


Beak Rain

Beak (Beak>)

Genre: Post-punk, electronic, lo-fi
Land: UK
Liknande artister: Anika

Länkar:

Som en uppföljare från förra veckan, Beak> är ett minimalistiskt projekt från Geoff Barrow, mest känd från Portishead. Beak spelar musiken och producerade Anikas självtitlade album från 2010. Precis som med Anikas musik ligger det en konstant post-punk känsla igenom, dock här med undertoner av goth och elektronisk new-wave i Beaks musik som flörtar med effekter á la Kraftwerk.

Rhytm gitarren och virveln skapar en naturlig grogrund för öm och nedstämnd sång. Direkt vid första lyssningen känner man anor från Joy Division. Än mer än så känns dock New Order och Bernard Sumner som en tydlig influens. I vissa låtar skulle en mer samtida liknelse vara det poppiga Motoramas sångare Vladislav Parshin upplyftande och sorgesfulla stämma.

Den monotona rytmen som genomsyrar alla låtar ackompanjeras av de elektroniska inslagen, och det är här Beaks musik hittar sitt eget sound. Det är klassiska synthljud som blandas med uppstickande toner som känns hämtade från en Merzbow konsert innan de förvrids, förställs och obekymrat flyter in i den övergripande post-punkiga ljudbilden.

Iron acton

Yatton
https://www.youtube.com/watch?v=Oshpf4XGRCU


Published in Musik Veckans Musik

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.