Skip to content →

Veckans musik – Vecka 8 – 2015

Artister: Vapnet, Mörkret & Motorama.

Vecka 8 består av pop, pop och åter pop. Popsnöre 2000 denna vecka. Lite post-punk också.

Vapnet

Genres: Indie, pop
Land: Sverige
Liknande artister: Almedal, Säkert, Nord & Syd, Det Vackra Livet, Markus Krunegård, Parken

Länkar:

Att sätta sig in i band man känt till men aldrig utforskat är väldigt frustrerande av flera anledningar, men ack likväl så underbart. Det där bandet man hört några låtar av men som man aldrig kunde förmå sig att tycka om tidigare.

Lekfullt och lättsamt, på ett sätt som nästan skulle vara skämtsamt om det inte fanns en genomgående allvarlig ton. Det är nog lätt att missbedöma Vapnet som vilket annat indiepop band som helst om man inte uppmärksammar lyriken.

I Vapnets arsenal finner man det sentimentala och ångestladdade. Slagkraftigt men ömsint misshandlas ens känsloliv samtidigt som samhällskritik subtilt binds in i metaforer för relationer.


Plötsligt händer det inte

Thomégränd


Mörkret

Genres: Indie pop, pop, punk
Land: Sverige
Liknande artister: Vapnet, Hästpojken, Florence Valentin

Länkar:

Luleå baserade Mörkret släppte sin singel Stenar & Katedraler sommaren 2014. Bandet är fortfarande ungt men har redan ett spännande sound i gränslandet runt indiepop och den nya vågens svenska pop-punk som föregås av band som Makthaverskan, The Sun Days m.fl


Allting kommer gå åt helvete

Stenar & katedraler


Motorama

Genres: Post-punk, pop, indie
Land: Ryssland
Liknande artister: Girls Names

Länkar:

Ryska Motorama har under en lång tid haft en speciell plats i mitt musikbibliotek och nu i januari 2015 så släpptes deras nya album Poverty.

Albumet i helhet påminner väldigt mycket om tidigare albumen men har nog mest likhet med första albument Calendar från 2012. Det övervägande post-punkiga och distade soundet som definierar Calendar syns mycket mer i Poverty än det gjorde i andra albumet Alps från 2013. I Alps hänfördes man av distade och dävna men gladlynta, och nästan “Johnny Marr”-iga, gitarrer som satte tempot och tonen genom hela albumet.

Poverty är mer avskalad och förlitar sig oftare på elektroniska synthljud än tidigare. Övergången får Motorama att påminna om post-punk banden från 70-80 talet som experimenterade med synthar och gav upphov till new wave. Grunden är helt klart lagd i post-punkens spår och det knappt 30 minuter långa albumet är på alla sätt en tidslös hyllning från 2015 till genrens pionjärer.


Dispersed energy

Red drop


Published in Musik Veckans Musik

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.